Oudheidkamer "Willem van Strijen"

Oudheidkamer "Willem van Strijen"

Het museum is gevestigd in een zogenaamde binnenboerderij uit de 18e eeuw. Het monumentale pand werd in 1969 door de Gemeente aangekocht en na een grondige restauratie werd de schuur in gebruik genomen als cultureel centrum De Schuur, terwijl het woonhuis aan de Heemkundekring "Willem van Strijen" ter beschikking werd gesteld, om het als museum in te richten.

Bij binnenkomst ziet u links een dorpswinkeltje anno 1900, waar van alles te koop is: van grutterswaren en tabak tot kaarsen en zoethout. Rechts bevindt zich de mooie kamer met bedstee en het “stilletje”.

Vervolgens komt u in de grote woonkeuken met platte buis, aanrecht met een koperen pomp, waar allerlei huishoudelijke attributen tentoongesteld zijn, die vroeger in het huishouden gebruikt werden. De deur naast de aanrecht leidt naar de kelder, waar voorwerpen staan opgesteld die bij opgravingen bij het kasteel van Zevenbergen en het fort “Noordam” tevoorschijn zijn gekomen.

Via een tussendeur bereikt u de vitrines, waar oude ambachten zoals een bakker, een hoefsmid, een klompenmaker, een vlasser, een thuisslachter enz. worden uitgebeeld. De getoonde gereedschappen zijn in het verleden ook daadwerkelijk gebruikt door lokale ambachtslieden.

Terug in de woonkeuken bereikt men via een trap de zolder, waar een grote variëteit aan bezienswaardigheden wordt geëxposeerd. Zoals documenten, landkaarten, foto's, oude maten en gewichten, Brabantse mutsen, medische apparatuur, klokken, aardewerk.

Aanvullende informatie: 

Openingstijden:
maandag van 10.00 - 12.00 uur
zaterdag van 14.00 - 17.00 uur

Bezoek op afspraak via de heer J. Barel, telefoonnummer 0168 323584.

Zuidhaven 17 | Zevenbergen
T: 
0168-323584