Raadhuis

2.Raadhuis Willemstad

Het raadhuis stamt uit 1587 en is net als vele andere gebouwen in Willemstad deels door Prins Maurits gefinancierd. Prins Maurits eiste daarvoor dat het raadhuis tevens als kerkgebouw zou dienen (de koepelkerk was er immers nog niet)Tot 1973 is dit monument in gebruikt geweest als gemeentehuis. De gemeente Moerdijk heeft het gebouw in 1999 verkocht aan een particulier.

Naast Raadhuis en kerk werd het gebouw ook gebruikt als rechtbank. Op de zolder was een graanopslag voor het geval van een belegering en de kelder werd gebruikt als vleeshal, waag en onder de toren bevond zich de gevangenis. Het torenkamertje gebruikte Prins Maurits voor het opbergen van zijn papieren.

Let ook eens op de open pui met het stergewelf in de toren. Dit was de zogenaamde roepstoel en werd gebruikt om 'boeren, burgers en buitenlui' op de hoogte te brengen van de door de overheid opgelegde besluiten en mededelingen.

Boven de hoofdingang vindt u drie wapens. Aan de rechterzijde het wapen van het geslacht Van Glymes, in het midden het wapen van Prins Maurits en links het wapen van de voormalige gemeente Willemstad.

Bron: Heemkundekringdewillemstad.nl

Raadhuisstraat 2 | Willemstad